Składniki:
Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki gryczanej, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka piwa, 1/2 szklanki wody, sól, tłuszcz do smażenia. Farsz: po plastrze wędzonej ryby na osobę, sok z cytryny, kwaśna śmietana, koperek.
Jak przyrządzić?
Wykonanie naleśników: Mąkę mieszamy z 1/2 łyżeczki soli. Mieszając, dodajemy 1/2 szklanki wody, mleko i piwo (zamiast piwa możemy użyć pół na pół mleka i wody) i rozmącone jaja. Ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 min (a najlepiej na 2 godz., co bardzo ważne w wypadku naleśników z mąki gryczanej). Farsz: Na nieco grubszych niż typowe usmażonych naleśnikach kładziemy po plastrze ryby skropionej cytryną i przybranej koperkiem. Śmietanę podajemy oddzielnie.
Potrzebne przybory:
miska, patelnia
Jak podawać?
Z uśmiechem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12-15 szt. |
Autor | funia |