Składniki:
1 duży seler, 2-3 cebule czerwone, 1 cytryna, natka pietruszki, 100 ml śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej (całe ziarna gorczycy), 1 łyżeczka sosu worcester, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Seler pociąć na "makaronik", pokropić sokiem z cytryny (2-3 łyżeczki). Do selera wetrzeć skórkę z połówki cytryny, cebule pokroić w półplasterki i dodać do selera, posolić, dodać pieprz, wymieszać. Z pozostałych składników zrobić sos, mieszając je ze sobą. Sos wymieszać z warzywami i odstawić do przemacerowania się składników na 1/2 godz.
Potrzebne przybory:
szatkownica z funkcją cięcia na makaronik (Fackelmann), nóż
Jak podawać?
Sałatka nadaje się do ryb saute, pieczonych. Polecam do mojego przepisu "Pstrąg po młynarsku".
Uwagi:
Można użyć selera konserwowego, np. Rolnik, ciętego w makaronik. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą i wyparzyć. Sos worcester można zastąpić pastą paprykową i sosem sojowym (w sumie objętość łyżeczki). Ilość soli i pieprzu na oko.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Krzysztof |