Sałatka selerowa do ryb - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 duży seler, 2-3 cebule czerwone, 1 cytryna, natka pietruszki, 100 ml śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej (całe ziarna gorczycy), 1 łyżeczka sosu worcester, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Seler pociąć na "makaronik", pokropić sokiem z cytryny (2-3 łyżeczki). Do selera wetrzeć skórkę z połówki cytryny, cebule pokroić w półplasterki i dodać do selera, posolić, dodać pieprz, wymieszać. Z pozostałych składników zrobić sos, mieszając je ze sobą. Sos wymieszać z warzywami i odstawić do przemacerowania się składników na 1/2 godz.

Potrzebne przybory:

szatkownica z funkcją cięcia na makaronik (Fackelmann), nóż

Jak podawać?

Sałatka nadaje się do ryb saute, pieczonych. Polecam do mojego przepisu "Pstrąg po młynarsku".

Uwagi:

Można użyć selera konserwowego, np. Rolnik, ciętego w makaronik. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą i wyparzyć. Sos worcester można zastąpić pastą paprykową i sosem sojowym (w sumie objętość łyżeczki). Ilość soli i pieprzu na oko.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt5 zł
AutorKrzysztof

Sałatka selerowa do ryb: Podobne przepisy

Sałatka selerowa do ryb: wypróbuj również

Powiązane Tematy