Składniki:
1 opakowanie paluszków krabowych, 1 puszka kukurydzy, 1 mała puszka ananasa, 2 torebki ryżu, ok. 6 łyżek majonezu, koperek, czarny lub biały pieprz mielony, ew. odrobina soli.
Jak przyrządzić?
Paluszki pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm (zbyt cienkie mogą się rozpadać). Ananasa i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem vegety lub połowy kostki rosołowej (najlepiej warzywnej), przestudzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać z majonezem i przyprawami.
Potrzebne przybory:
nóż, miska i deska do krojenia
Jak podawać?
Przybraną koperkiem.
Uwagi:
Sałatka jest bardzo delikatna i lekko słodka, a więc jeżeli ktoś woli ostrzejsze dania, to można dodać drobno pokrojony por lub cebulę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Czarnaska |