Składniki:
1 pierś indyka (ok. 1,2 kg), olej do smażenia ("Bartek" będzie w sam raz), biały i czarny pieprz, sól, granulowany czosnek, vegeta, majeranek.
Jak przyrządzić?
Indyczą pierś dokładnie umyć, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś natrzeć mocno (uważać na sól i pieprz;) z obu stron, a następnie posmarować obficie olejem. Utrzeć w dłoniach majeranek i wcierając go w pierś, polać olejem, tak aby majeranek z każdej strony był mokry. Tak przygotowane mięso zawinąć szczelnie w folię aluminiową ("świetlistą" stroną do środka) i odstawić na ok. 1 godziny. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C ok. 1 godz.
Jak podawać?
Z surówką sezonową i ziemniakami (pieczone są do tego wprost przepyszne:).
Uwagi:
Czy mięso jest dobrze upieczone, sprawdzimy, nakłuwając je. Jeśli w wyciekającym z niego tłuszczu nie ma krwi, pieczeń jest gotowa.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | felicity21 |