Składniki:
1 kg skrzydełek, sól. Marynata: 3/4 szklanki keczupu, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki jasnego piwa, 2 łyżki miodu, czubata łyżka musztardy, 3 zmiażdżone ząbki czosnku (średnie), łyżka sosu sojowego, łyżka curry.
Jak przyrządzić?
Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Skrzydełka pociąć w stawach, posolić, włożyć do miski, zalać marynatą i odstawić przynajmniej na 12 godzin do lodówki. Następnie skrzydełka wyjąć z zalewy i ułożyć na blasze lub w płytkim żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 st. C) i piec około 40 min. Kiedy skrzydełka będą już gotowe, marynatę podgrzać w garnku i polać skrzydełka. Palce lizać!
Potrzebne przybory:
duża miska, ewentualnie duży garnek
Jak podawać?
Z ryżem lub same.
Uwagi:
Nie kupować zbyt mięsistych skrzydełek, bo wtedy całe nie przejdą marynatą. Nie polewać marynatą skrzydełek w czasie pieczenia, ponieważ wtedy skrzydełka zamiast się upiec, ugotują się.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Alex |