Składniki:
400 g mięsa mielonego, 2 op. pomidorów w puszce, 1 koncentrat podmidorowy, 1 główka czosnku, 3 małe cebule, ser feta, bazylia, przyparawa do spaghetti, przyprawa do mięsa, curry, zioła prowansalskie, przyprawa ziołowa, wszystkie inne zioła, które lubicie, olej do smażenia mięsa, makaron.
Jak przyrządzić?
Najpierw kroimy 3 cebule i podsmażamy na patelni. Potem odkładamy na talerzyk i podsmażamy na patelni główkę czosnku drobno pokrojoną (zostawiamy 2 ząbki na później). Po podsmażeniu odkładamy na talerzyk. Smażymy mięso, przyprawiając je solą czosnkową, pieprzem, curry, przyprawą do mięsa mielonego i przyprawą do spaghetti. Dodajemy do podsmażonego mięsa cebulę i czosnek wcześniej przygotowane. Wciskamy pozostałe 2 ząbki czosnku i dalej podsmażamy. Bierzemy garnek, wkładamy tam pomidory z puszki i koncentrat. Dodajemy dużo ziół, pieprzu, soli do smaku, wstawiamy na gaz do zagotowania. Sos pomidorowy wlewamy do mięsa i dodajemy ser feta pokrojony w drobne kostki. Dalej trzymamy przez 7 minut na gazie. Gotujemy makaron. Można polać sosem sojowo-grzybowym i jeszcze raz nałożyć małe kawałki fety dla ozdoby. Jeśli ktoś lubi, to można dodać oliwki.
Jak podawać?
Podajemy z makaronem, dobrze smakuje z sałatką z ogórków kiszonych z czosnkiem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Aniuka |