Składniki:
1 kostka margaryny do pieczenia, 3 łyżki wody, 2 szklanki cukru kryształu, 1 opakowanie cukru migdałowego (można pominąć), 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, 2-3 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju, odrobina syropu owocowego (jaki kto lubi), wiórki kokosowe, bułka tarta + tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
W suchym rondlu rozpuścić margarynę, a następnie dodać do niej wodę i cukier kryształ, waniliowy i migdałowy. Całość dokładnie rozpuścić. Następnie dodać kakao i rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie gotować! Zdjąć z ognia, ostudzić. Dokładnie oddzielić żółtka od białek, do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka, odlać pół szklanki na polewę, a następnie dodać do niej syrop owocowy (dla wzbogacenia smaku). Do ostudzonej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Całość delikatnie połączyć z pianą z ubitych białek i olejem. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut. Po wyjęciu z pieca polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Autor | felicity21 |