Składniki:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe, 1 litr soku pomarańczowego (100%), 0,5 litra śmietany 30%, 1 szkl. cukru, 2 op. śmietano-fix, owoce, biszkopt według własnego przepisu lub gotowy.
Jak przyrządzić?
Upiec biszkopt. Przekroić na pół. Z litra soku odlać szklankę do nasączenia biszkoptu. Na reszcie soku ugotować 2 budynie z 1 szkl. cukru. Gorącym budyniem przełożyć i przykryć drugą częścią biszkoptu. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę schłodzoną ubić ze śmietano-fiksem i 4 łyżkami cukru pudru. Posmarować górę biszkoptu i przybrać owocami.
Uwagi:
Można użyć innego soku, ale pamiętając o tym, że musi być 100%. Ja do soku pomarańczowego dodaję owoce z puszki, najczęściej brzoskwinie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdalena |