Składniki:
2 niepełne szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 jajka, mała płaska łyżeczka soli.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki zmiksować, ciasto cieniutko rozprowadzić na patelni, żeby dobrze i równo się rozlało. Na patelni nie może pływać tłuszcz, musi być tylko lekko natłuszczona, tłuszcz ewentualnie można podlać już w trakcie smażenia.
Uwagi:
Przepis ten znalazłam w jakiejś niemieckiej babskiej gazecie, trzeba tylko trzymać się przepisu, nic nie kombinować, a już perwszy naleśnik pięknie schodzi z patelni. Nic się nie rozlatuje, nie przykleja. Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 12-15 naleśników w zależności od wielkości patelni. Farsz oczywiście zależy od upodobań i fantazji.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |