Składniki:
30 dag mąki, 10 dag masła, 15 dag cukru pudru (można dać ciut mniej, jeśli ktoś woli), łyżeczka proszku do pieczenia, 2 opakowania cukru waniliowego, aromat waniliowy, cynamon.
Jak przyrządzić?
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło, jajko i aromat waniliowy. Wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 1,5 godziny do lodówki. Rozwałkować na placek grubości 4-5 mm. Szklanką wykrawać ciasteczka i kłaść na posmarowaną wcześniej masłem blachę. Przed włożeniem do piekarnika posypać górę ciastek 2 szczyptami cynamonu, lekko go rozcierając. Piec ciastka 5-6 minut (aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika oprószyć jeszcze szczyptą cynamonu do smaku.
Jak podawać?
Najlepiej z cappuccino lub szklanką mleka;)
Uwagi:
Do ciasta można według uznania dodać kakao. Wtedy ciasteczka będa miały czekoladowy smak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | vermilion |