Składniki:
20 dag żółtego sera, 6 plastrów szynki wieprzowej, 3 liście białej kapusty, 1 jajko, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, 5 łyżek bułki tartej, olej do smażenia, 6 łyżek keczupu lub koncentratu pomidorowego, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ser pokroić na grube plastry. Liście kapusty opłukać, blanszować ok. 5 minut do czasu, aż zmiękną. Żółty ser owinąć plastrami szynki, a następnie połową liścia kapusty. Jajko rozkłócić z mlekiem i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z niewielką ilością soli. Krokiety panierować w jajku i bułce. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, kłaść krokiety. Obsmażyć na złoty kolor, osączyć z tłuszczu.
Jak podawać?
Podawać z keczupem, przybrane natką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 1 porcja - ok. 245 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |