Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki margaryny, 4 żółtka, 3/4 szklanki mąki pszennej. Śmietana: 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 opkaowania Śmietan-fix. Dodatki: paczka krakersów, 3 paczki herbatników, tabliczka gorzkiej czekolady, mleko skondensowane słodzone w puszce.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko połączyć, upiec biszkopt w temp. 160-180 st. C przez 30 min. Masa budyniowa:Zagotować 1,5 szkl. mleka, a w pozostałym rozrobić mąkę, cukier i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, ciągle mieszając. Po wystudzeniu utrzeć go z margaryną. Śmietana:Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać Śmetan-fix. Mleko skondensowane słodzone wstawić w puszce do garnka z wodą i gotować 3 godz. Warstwy ciasta:Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej herbatniki, następnie rozsmarować zimny karmel (mleko skondensowane) i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć ubitą śmietanę, całość posypać startą czekoladą.
Potrzebne przybory:
garnek, blaszka, mikser
Uwagi:
To nie jest takie trudne, na jakie wygląda :) Warto upiec, jest pyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Anka |