Składniki:
50 dag mięsa wołowego, 4 duże bułki do hamburgerów, 10 dag mąki tortowej, przyprawa do kebabu Knorr, mała kapusta pekińska, marchewka, koperek, kukurydza w puszcze (mała), olej, pieprz i sól, keczup.
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe myjemy, kroimy w bardzo małą kostkę (ścinki), wrzucamy do miseczki, następnie sypiemy łyżkę przyprawy do kebebu, mieszamy łyżką i odstawiamy na około 15 minut, żeby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie przygotowujemy surówkę: kapustę tniemy na paski, do tego dodajemy marchewkę startą na tarce, odsączoną kukurydzę i pokrojony koperek. Mieszamy z łyżką oleju (w zależności od gustu, jak ktoś woli, może być oliwa). W bułkach robimy "kieszonkę" i wstawiamy do piekarnika na mały ogień, żeby się podgrzały. Mięso obsypujemy mąką, (żeby oddzielić kawałki) i wrzucamy na gorący olej. Podsmażamy około 20 minut. Następnie odsączamy mięso z tłuszczu i wkładamy do ciepłej bułki na przemian z surówką. Podajemy polane keczupem. Smacznego!
Jak podawać?
Na talerzu lub w papierowej torebce.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia/wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aleksandra |