Składniki:
Płaty lasagne kupione lub przygotowane samodzielnie (jak makaron), szpinak mrożony lub świeży, warzywa: marchew, ziemniaki, fasolkam szparagowa, kukurydza, brokuły, cebula, pieczarki (może być mrożona mieszanka meksykańska lub "warzywa na patelnię"), ser żółty lub parmezan, przyprawy (czosnek, pieprz ziołowy, słodka papryka, sól, cytryna, curry), śmietana lub feta do szpinaku, oliwa lub inny tłuszcz roślinny.
Jak przyrządzić?
Płaty lasagne podgotować na osolonej wodzie przez 3-4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą i ułożyć tak, aby się nie posklejały. Szpinak rozmrozić, poddusić na patelni z jedną łyżką oliwy, dodać pieprz, sól, łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę fety lub śmietany, 3 ząbki czosnku pod koniec, zestawić z ognia. Warzywa pokroić w plasterki, ugotować na parze na półtwardo. Brytfankę posmarować oliwą, położyć na spód ziemniaki, posypać pieprzem ziołowym, papryką, solą i dużą ilością curry i obsypać je serem żółtym. Położyć kolejną warstwę lasagne, na nią warzywa ugotowane na parze. Posypać przyprawami: papryką, pieprzem ziołowym, solą. Posypać wszystko serem. Na wierzch położyć ostatnią warstwę lasagne i obsypać ją dużą ilością sera żółtego oraz przyprawami: papryką i pieprzem ziołowym. Wszystko włożyć do piekarnika bez prykrycia na ok. 45 min, piec w temp. ok. 180 st.
Potrzebne przybory:
brytfanka, patelnia, garnek do gotowania na parze
Jak podawać?
Na ciepło, z sosem.
Uwagi:
Lasagne zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest dość niestała w konsystencji : ) Jeśli zależy nam na dobrym efekcie wizualnym, najlepiej pozostawić ją na ok. 45 min w piekarniku i przed podaniem odrobinkę podgrzać. Ta wersja doskonale smakuje z sosem czosnkowym!
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | metz |