Składniki:
4 grube filety z ryby, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 150 ml mleka, 150 ml wywaru z drobiu, przyprawa do ryb, sól, pieprz. Sos chrzanowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego chrzanu, 150 ml śmietany 22%.
Jak przyrządzić?
Żaroodporne naczynie wysmarować 1 łyżką masła. Ryby posypać przyprawą do ryb, ułożyć w naczyniu, polać sokiem z cytryny. Na pozostałym maśle zrumienić mąkę, wlać mleko i wywar, cały czas mieszając, zagotować, posolić i popieprzyć do smaku. Polać rybę powstałym sosem, piec bez przykrycia w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Składniki sosu chrzanowego włożyć do garnka, wymieszać i powoli zagotować. Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, sosjerka, garnek, coś do mieszania
Jak podawać?
Podawać z sosem chrzanowym i pieczonymi ziemniakami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | __azi__ |