Składniki:
1 szklanka mąki, 2 łyżki masła, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 1 szklanka wody, 50 dag cielęciny, 1 ząbek czosnku, 2 cebule, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 20 dag grzybów, 1 szklanka białego wina, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, szybko wsypać mąkę i mieszając, gotować 10 minut, ostudzić i nadal mieszając, wbić jajka. Ser pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, uformować ścianki i upiec w gorącym piekarniku. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, oprószyć mąką. Dodać kilka łyżek gorącej wody, przecier, wino i przyprawy, dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Grzyby poddusić, dodać do potrawy, dusić razem jeszcze ok. 5 min. Gulaszem wypełnić ciasto, udekorować gałązkami natki. Wypełnione gulaszem ciasto posypać utartym żółtym serem i wstawić na kilka minut do piekarnika. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 560 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |