Składniki:
2 biszkopty z 3 jaj, 1,5 kg jabłek, 1 galaretka (smak wg uznania), polewa czekoladowa. Masa: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 masło, 8 łyżek mleka w proszku (nie granulowaneego), 5 łyżek wody.
Jak przyrządzić?
Upiec 2 biszkopty z 3 jaj każdy. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażyć, wsypać galaretkę, wymieszać i zagotować, po ostudzeniu wyłożyć na biszkopt. Masa: Jajka ubijać z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy. Masło utrzeć z mlekiem w proszku i wodą, połączyć z otudzonymi jajami. Połowę masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim biszkoptem. Na biszkopt wyłożyć drugą część masy mlecznej, nałożyć polewę czekoladową (nie trzeba całego ciasta przykrywać polewą, wystarczy trochę przyozdobić). Wstawić do lodówki na ok. 2 godzin, aby wszystkie masy stwardniały. Można zacząć pałaszowanie wcześniej, ale wówczas ciasto będzie trochę "ciapciowate".
Uwagi:
Ciasto jest naprawdę pyszne. Może się zdarzyć, że masa mleczna się zwarzy, nie wpływa to na smak ciasta, jednak jeśli komuś to przeszkadza, można rozpuścić ok. 1/4 kostki masła i gorące wlewać do masy, mieszając. Można również całą masę lekko podrzać i zamieszać, aż wszystkie grudki poznikają, ale wówczas robi się ona dosyć rzadka i trzeba wstawić do lodówki, aby zgęstniała lub zagęścić dodatkową porcją mleka w proszku. Tak czy inaczej efekt końcowy jest przepyszny. Gorąco polecam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Anna |