Składniki:
Makaron lasagne Lubelli, mleko, vegeta, mięso mielone, odrobina mąki, pomidory świeże lub w puszcze bez skórki, pieczarki, cebula, sos boloński Łowicz, sól, pieprz, Delikat do mięs, ser żółty, masło.
Jak przyrządzić?
Sos 1: Przygotowujemy sos beszamelowy - ok. 2 szkl. mleka zagotowujemy ze szczyptą vegety, łyżką masła i zagęszczamy mlekiem rozmieszanym z mąką.Sos 2: Mięso mielone smażymy na patelni i dodajemy 1 dużą cebulę zmieloną, pieczarki zmielone, Delikat do mięs, dusimy. Nastepnie dusimy pomidory bez skórek i przecieramy do mięsa, dodajemy sos boloński i przyprawy. Układamy: beszamel, makaron lasagne, beszamel, sos z mięsem, beszamel, ser, beszamel, makaron, beszamel, sos z mięsem, ser, baszamel itd., na wierzchu powinien być sos z mięsem, a pod koniec pieczenia posypujemy serem żółtym. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40 minut. Smacznego!
Potrzebne przybory:
maszynka do mielenia mięsa, naczynie żaroodporne, patelnia, tarka
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Dorka |