Składniki:
2 ugotowane ziemniaki, 30 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 400 ml ciepłego mleka, 400 g mąki, 3 łyżeczki oleju, sól, olej do smażenia, śmietana, sos czosnkowy, tarty żółty ser.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wsypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. godziny, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylać grubą warstwę oleju (ok. 6 cm). Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Jak podawać?
Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym, ewentualnie posypane tartym żółtym serem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Autor | Kinka |