Składniki:
6 średnich cytryn, więcej niż pół, ale mniej niż 3/4 szklanki cukru, pół litra spirytusu, pół litra przegotowanej zimnej wody.
Jak przyrządzić?
Cytryny dokładnie wyszorować pod ciepłą wodą, następnie cieniutko obrać ze skórki (ważna jest tylko żółta część, to, co białe, odrzucamy). Z cytryn wycisnąć sok. W wodzie rozpuścić cukier. Do wody dodać sok i skórki z cytryn oraz spirytus. Całość smakuje już po 20 godzinach. Przelać przez gęste sitko lub gazę do szklanych butelek, schłodzić przed spożyciem.
Potrzebne przybory:
szklane naczynie do namieszania składników, bardzo ostry, mały nożyk, ewentualnie wyciskarka do cytrusów, gęste sitko do przecedzenia
Jak podawać?
W niezbyt dużych kieliszkach na nóżce. Informować gości, że to lekarstwo, bo inaczej wypiją nam cały zapas.
Uwagi:
Bardzo rozgrzewa, wszystkim smakuje, grypa czmycha po wypiciu... kilku dawek, łatwe w przygotowaniu, nie trzeba czekać kilku miesięcy, aż nalewka będzie dobra.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | krzych69 |