Składniki:
1 kg młodych, małych ziemniaków, 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, posiekany koperek.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w mundurkach (nie powinny być rozgotowane, czyli gotujemy ok. 20 min), obrać, a te większe pokroić na pół lub ćwiartki. Z jogurtu, majonezu, przypraw i czosnku przygotować sos. Wystudzone ziemniaki przełożyć do szklanej miski, zalać sosem (sos powinien zakryć je w całości), górę posypać posiekanym koperkiem (może być mięta lub inne zioło wg uznania). Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godz.
Jak podawać?
Potrawa świetnie nadaje się jako dodatek do mięs z grilla. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej, wtedy ziemniaki są jeszcze smaczniejsze.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | igaxx |