Składniki:
400 g mąki razowej, 150 g mąki kasztanowej, 15 g drożdży piekarskich, 10 g soli (3 szczypty), 1/3 litra ciepłej wody.
Jak przyrządzić?
Wymieszać drożdże z odrobiną ciepłej wody i jedną łyżką mąki. Odstawić na 10 min. Przesiać obie mąki, aby uniknąć grudek w cieście, dodać sól. Wymieszać dwie mąki z przygotowanymi drożdżami, powoli dodając wodę, mieszać aż do otrzymania miękkiego ciasta. Wyrabiać ciasto 10-15 min, w momencie kiedy ciasto nie przykleja się już do palców, uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na około 2,5 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie przygotować miejsce posypane mąką i przez chwilę ugniatać ciasto, nadając mu wybraną przez siebie formę. Umieścić na posypanej mąką blasze chleb przeznaczony do włożenia do piekarnika.Zostawić jeszcze na 1 godz. pod ściereczką. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 st. C. Chleb jeszcze powinien nabrać objętości podczas "leżakowania". Włożyć do piekarnika na 35 min.
Uwagi:
Mąka kasztanowa nie zawiera glutenu w przeciwieństwie do mąki zbożowej. Odkrywana jest dzisiaj na nowo przez piekarzy, cukierników, kucharzy ze względu na jej walory smakowe.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Autor | marron |