Składniki:
1,5 kg cebuli cukrowej, olej, sól.
Jak przyrządzić?
Kroimy cebulę w drobną kostkę, solimy, odstawiamy na pół godziny. Odciskamy nadmiar soku. Na dnie dużego garnka podgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Często mieszając, szklimy ją - nie przypalamy. Ponownie odciskamy na sitku nadmiar soków i tłuszczu, rozkładamy równomiernie na blasze i wkładamy do słabo nagrzanego piekarnika (ok. 70-90 st.). Często mieszając, prażymy do osiągnięcia złotego koloru. Uprażoną cebulę można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jest pyszna i doskonale wzbogaca smak dań.
Uwagi:
Doskonały, aczkolwiek niedoceniany u nas dodatek do wszelkich kanapek, zup, sosów rodem z USA.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Edek z Fabryki Kredek |