Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 0,5 kostki miękkiej margaryny, 0,5 szklanki cukru, 2 jaja + żółtko. Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 budynie czekoladowe. Masa serowa: 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru, 4 serki waniliowe (można zrobić z białego twarogu, wtedy potrzeba 60 dag sera, 1 szkl. cukru, cukier waniliowy) 3 jaka + 1 białko, 1 budyń waniliowy; polewa czekoladowa, wiórki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim blachę. Ugotwać budyń, gorący wyłożyć na ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć z cukrem i ucierając, dodawać żółtka, ser i budyń. Na końcu dodać pianę ubitą z 4 białek. Rozłożyć na budyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Po upieczeniu polać polewą i posypać kokosem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kaśka |