Składniki:
1 paczka chińskiego makaronu, 1 mała cebula, 1 mała czerwona i zielona papryka, sos tabasco, sos sojowy, 1 średniej grubości plaster mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) około 30 dag, ewentualnie mango, olej słonecznikowy.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę na makaron i lekko posolić.W tym czasie obie papryki pokroić w cieniutkie paski, a cebulę w cienkie przepołowione talarki. Zesmażyć warzywa na patelni (najlepiej na woku) na dużym ogniu. Dodać sos sojowy (około 1/3 szklanki) i pół łyżeczki tabasco. Mięso pokroić wzdłuż włókien na cienkie paski, wrzucić do miseczki i wymieszać ze szczyptą soli i łyżką oleju. Gdy makaron się ugotuje (maksymalnie 1,5 minuty), odcedzić i zmieszać z warzywami, a na oddzielnej mocno rozgrzanej patelni (bez oleju) położyć mięso i usmażyć na krwisto. Mango pokroić w kostkę.
Jak podawać?
Makaron z wymieszanymi warzywami rozłożyć na talerzach, a na wierzchu ułożyć mięso i mango. Smacznego!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | matt |