Składniki:
Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 25 dag margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, zapach do ciasta, 1 szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 10 dag orzechów włoskich. Masa: 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1 kostka masła, 20 dag płatków migdałowych.
Jak przyrządzić?
Margarynę posiekać z mąką, zagnieść, dodać proszek do pieczenia i 6 żółtek. Połową ciasta wyłożyć blachę, piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza ok. 10 minut. Podobnie postąpić z drugim plackiem. Ubić pianę z białek, dodając do niej cukier i mąkę ziemniaczaną. Na każdy placek wyłożyć połowę piany, posypać ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Oba placki piec ok. 15 minut na złoto. Puszkę mleka skondensowanego gotować 3 godziny. Wystudzić. Utrzeć kostkę masła, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Posmarować pierwszy placek masą kajmakową, położyć na niego drugi placek. Lekko przycisnąć, posmarować drugą częścią masy. Posypać płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | 450 kcal |
Autor | Basia |