Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone, małe opakowanie słodkiej śmietanki (200 ml), 5 łyżek cukru pudru, około 2 łyżek kakao, kilka kropli esencji bądź olejku waniliowego (może być cukier waniliowy), biszkopty, filiżanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy, 3-4 łyżki alkoholu (według gustu).
Jak przyrządzić?
Najpierw ubijamy na sztywno śmietankę (musi być bardzo dobrze schłodzona), dodajemy esencję waniliową, cukier i serek mascarpone. Wszystko dokładnie mieszamy, aż się połączy i masa będzie gładka. Następnie maczamy biszkopty w kawie zmieszanej z alkoholem. Ja używam takiego alkoholu, jaki akurat mam pod ręką, można również zrobić bez, deser nadal będzie smaczny. Na dnie pucharków układamy biszkopty, posypujemy kakao, kładziemy masę serowo-śmietankową, posypujemy kakao raz jeszcze i tak powtarzamy aż do wyczerpania składników. Wierzch deseru to serek posypany kakao. Następnie schładzamy około 2 godz. w lodówce i gotowe. Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, trzepaczka, łyżka, 4 pucharki
Jak podawać?
Moim zdaniem nalepiej jest to zrobić w małych szklankach deserowych czy pucharkach, wtedy nie trzeba się martwić o krojenie itd. Podać schłodzone.
Uwagi:
Biszkopty: można je samemu upiec, no i oczywiście można też kupić, jak kto woli. Śmietanka: koniecznie bardzo dobrze schłodzona, inaczej się nie ubije. Alkohol: uważam, że można różnych użyć - od zwykłej wódki po koniak.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | MadziulkaSt |