Składniki:
Filety śledziowe matiasy 4–6 szt., śmietana (30%), 2 cebule, 4 duże jabłka (jabłek zawsze 2 razy więcej niż cebul), 2 cytryny, cukier, woda, mleko (może być stare zsiadłe mleko).
Jak przyrządzić?
Moczymy śledzie w wodzie; zostawiamy je na 2-3 godz. Po wymoczeniu dajemy je do mleka, w ten sposób minimalizujemy niemiły zapach – nie jest to konieczne, więc można to ominąć, gdy owy zapach nam nie przeszkadza; no chyba że ktoś zna lepszy sposób na zminimalizowanie zapachu. Obrane cebule kroimy na małe kostki, to samo robimy z obranymi jabłkami (podczas krojenia jabłek na kostki spryskujemy je połówką cytryny, żeby nie zbrązowiały – nie jest to konieczne). Kiedy już mamy cebule i jabłka pokrojone w kostki – zakładam, że już są w głębokim talerzu/misce itp. – wlewamy do nich śmietanę, dajemy płaską łyżkę cukru, skraplamy resztą cytryny i mieszamy (ilość cukru i cytryny jest tu sugerowana – dajemy wg własnego uznania, ja daję tyle, żeby śmietana nie była zbytnio słodka, ale też nie za kwaśna). Kiedy już uznamy, że śmietana jest odpowiednio wymieszana, dajemy do niej śledzie i wkładamy na jakiś czas, minimum 1,5 godz., do lodówki. Smacznego.
Uwagi:
W trakcie zgniatania cytryny trzymam cytrynę, zakrywając ją całą dłonią, w ten sposób sok z cytryny wylatuje między palcami, a pestki pozostają w dłoni. Śmietanę mieszam ręcznie – robot robi z niej miazgę, a czasami krem.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Lukastro |