Składniki:
1 kapusta włoska, 1 torebka ryżu, 1 torebka kaszy gryczanej, 1/2 kg mielonego mięsa, 1 laska kiełbasy podlaskiej, garść grzybów suszonych, 1 średnia cebula, tłuszcz, vegeta, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż i kaszę gryczaną zagotować w torebkach, wsypać do sporego garnka (aby była możliwość wymieszania) i pozostawić do wystygnięcia. Kapustę w całości sparzyć w osolonej wodzie, do której dodać łyżkę octu. Rozdzielać liście w miarę uzyskiwania miękkości, pozostawić do ostygnięcia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na ktorym zeszklić cebulę pokrojoną w grube plastry. Grzyby sparzyć, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Kiełbasę, grzyby i cebulę zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Wszystkie składniki (zmielone i mięso mielone) dodać do ryżu i kaszy, doprawić vegetą i pieprzem (jeśli ktoś lubi, to można dodać maggi), dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę.Z liści kapusty odkrawać grube żyłki i zawijać gołąbki, które należy układać w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Podlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika na co najmniej 1 godzinę. Można podawać z sosami. Mnie smakują bez żadnych dodatków, a czasem z keczupem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, maszynka do mięsa, patelnia, garnek
Jak podawać?
Z sosem lub bez.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Krysia |