Składniki:
24 dag cukru, 4 jajka, 17 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 litra kwaśnej śmietany, 2 torebki galaretki, 1 łyżeczka żelatyny, 10 dag cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć na natłuszczoną blachę, piec 25 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Galaretkę rozpuścić. Po zastygnięciu pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić, wymieszać ze śmietaną, schłodzić. Podzielić na 2 porcje, do jednej wrzucić kostki galaretki. Biszkopt pokroić na kwadraty. Połowę posmarować masą z kostkami galaretki. Przykryć pozostałymi kwadratami ciasta. Posmarować białą masą śmietanową, włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 370 kcal |
Autor | Basia |