Składniki:
25 dag małej czerwonej fasoli, 2 średnie cebule, 2-4 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 łyżeczki oleju, 0,5 kg mielonej wołowiny, 0,25 kg pomidorów, papryka zielona, łyżeczka proszku chili, szklanka wody, łyżka mąki, 4 łyżki śmietany, sól i kminek do smaku.
Jak przyrządzić?
Fasolę namoczyć na noc, wrzucić na osolony wrzątek, gotować. Posiekać cebulę i czosnek, usmażyć na maśle lub oleju na złoty kolor. Dodać mięso, smażyć 5 min, aż zbrązowieje. Pokroić paprykę i pomidory. Włożyć do garnka z odcedzoną fasolą, dodać proszek chili, sól i połowę wody. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 1 godz., często mieszając. Rozmieszać mąkę z resztą wody, dodać do garnka. Podgotować, mieszać, aż zgęstnieje. Ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i podawać.
Jak podawać?
Z chlebem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Autor | kasia |