Chili con carne (autor kasia)

Przepis kulinarny

Składniki:

25 dag małej czerwonej fasoli, 2 średnie cebule, 2-4 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 łyżeczki oleju, 0,5 kg mielonej wołowiny, 0,25 kg pomidorów, papryka zielona, łyżeczka proszku chili, szklanka wody, łyżka mąki, 4 łyżki śmietany, sól i kminek do smaku.

Jak przyrządzić?

Fasolę namoczyć na noc, wrzucić na osolony wrzątek, gotować. Posiekać cebulę i czosnek, usmażyć na maśle lub oleju na złoty kolor. Dodać mięso, smażyć 5 min, aż zbrązowieje. Pokroić paprykę i pomidory. Włożyć do garnka z odcedzoną fasolą, dodać proszek chili, sól i połowę wody. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 1 godz., często mieszając. Rozmieszać mąkę z resztą wody, dodać do garnka. Podgotować, mieszać, aż zgęstnieje. Ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i podawać.

Jak podawać?

Z chlebem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Autorkasia

Chili con carne (autor kasia): Podobne przepisy

Chili con carne (autor kasia): wypróbuj również

Powiązane Tematy