Składniki:
Ciasto: mąka, trochę oleju, mleko, woda. Farsz: mięso mielone, cebula, kukurydza konserwowa, koncentrat pomidorowy. Sos: gęsta śmietana, serek topiony, koperek, czosnek, żółtko jajka, przyprawy.
Jak przyrządzić?
Zrobić ciasto naleśnikowe. Nie będę opisywał, jak to się robi, bo wystarczy zerknąć gdziekolwiek na przepis. Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą, dodać koncentrat pomidorowy. Kiedy mięso będzie już dostatecznie przysmażone, a cebula miękka, dodać kukurydzę. Wszystko dokładnie wymieszać i posmarować tym naleśniki. Ja takie naleśniki składam tylko na pół, ale to rzecz osobistych upodobań - składajcie, jak chcecie. Tak przygotowane naleśniki włożyć do piekarnika i zapiekać ok. 15 min. W tym czasie przyrządzić sos. Na małym ogniu podgrzać trochę śmietany z serkiem topionym i mieszać, aż serek się rozpuści. Przelać wszystko do jakiegoś naczynia, dodać resztę śmietany, żółtko, koperek i przyprawić do smaku pieprzem, solą, szczyptą bazylii i czosnkiem. Upieczone naleśniki wyłożyć na talerz i polać sosem. Ja ten sos podaję chłodny, ale jeśli ktoś woli, to może go podać na ciepło. Tak przygotowaną potrawę podajemy gościom i patrzymy, jak im się oczy uśmiechają.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Asmoroth |