Składniki:
8 średnich ziemniaków, 1 cebula, pół strąka świeżej papryki, 15-20 dag pieczarek, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag kiełbasy, 2-3 kiszone ogórki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 10-15 dag żółtego sera, sól, pieprz do smaku, łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry grubożci ok. 1 cm, cebulę obrać i pociąć na krążki, pieczarki, ogórki, paprykę, kiełbasę i boczek pokroić na plasterki. Na dno brytfanki wlać łyżkę oleju, a następnie układać warstwami kolejno: plastry boczku, ziemniaki, krążki cebuli, paprykę, kiełbasę, ogórek i pieczarki. Następnie zalać ułożone warstwy koncentratem pomidorowym wymieszanym z pół szklanki wody i posypać startym żółtym serem. Powtórzyć jeszcze jedną taką samą warstwę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i dusić na ogniu 40 min lub zapiec w piekarniku.
Jak podawać?
Na gorąco, jako danie obiadowe.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marta |