Składniki:
4 dojrzałe gruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego), 1 łyżeczka cynamonu (jeżeli ktoś lubi - może dać dwie), 60 g margaryny, krem waniliowy (można skorzystać z przepisów tutaj podanych, chociaż ostatnio użyłam do tego waniliowego Monte albo Smakii).
Jak przyrządzić?
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni. Gruszki obrać, wydążyć środki. Przeciąć na pół, natrzeć ze wszystkich stron sokiem z cytryny. Ułożyć płaską powierzchnią do dołu w naczyniu nieprzywierającym. Cukier, cynamon i margarynę włożyć do małego rondla i delikatnie podgrzewać, mieszać do czasu, gdy cukier się rozpuści. Ogień ma być mały, żeby margaryna nie wyparowała. Sosem polać gruszki. Piec gruszki 20-25 minut, co jakiś czas polewając sosem, aż zmiękną i nabiorą złotej barwy. Krem waniliowy podgrzać i polać nim talerze, wyłożyć gruszki i przybrać sparzonymi rodzynkami. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Emilka |