Składniki:
30 dag mąki pszennej, 1,5 dag drożdży, 400 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 jaja, 15 dag sera gouda, 2 łyżki masła, sól.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozetrzeć w mleku, dodać mąkę, szczyptę soli i cukier – wszystko wymieszać, odstawić na 30 minut. Dodać jaja, starty żółty ser, masło utrzeć i odstawić na kolejne 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, maczać w nim łyżkę, nabierać porcję ciasta i smażyć na złoty kolor.
Jak podawać?
Podawać z masłem utartym z natką pietruszki i szczypiorkiem (dla mnie najlepsze z sosem czosnkowym).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Izucha |