Składniki:
Kruche ciasto: 15 dag masła, 25 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 1 jajko, 1 szczypta soli, odrobina wanilii, 3 dag migdałów. Budyń: 2 jajka, 15 dag cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 łyżka masła. Do dekoracji: 3 łyżki dżemu - najlepiej własnej roboty, owoce sezonowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Masło utrzeć drewnianą pałką w misce. Dodawać stopniowo cukier puder, sól, jajko, migdały, mąkę. Każdy następny składnik dodawać po połączeniu uprzednio dodanego. Dobrze połączone ciasto wyjąć z miski i ulepić z niego kulę. Włożyć na 1 godz. do lodówki. Pieczenie babeczek: Foremki do babeczek należy dobrze wysmarować masłem wewnątrz i osypać mąką (dokładnie). Wylepić rozwałkowanym na grubość najwyżej 0,5 cm ciastem. Piec w gorącym piekarniku ok. 20 min w temp. ok. 180 st. C - piekarnik elektr., 200 st. C - gazowy. Babeczki muszą się ładnie złocić. Jeszcze lekko ciepłe wyjąć delikatnie z foremek i odłożyć do ostygnięcia w bezpieczne miejsce, gdzie wygodnie będzie nam kontynuować pracę z nimi. Budyń: Wszystkie składniki oprócz mleka włożyć do garnka i ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ugotować mleko. Zagotowane mleko wlać do masy małym strumieniem, mieszając w trakcie wlewania. Jeśli mieszanina przygotowana wcześniej opadła, trzeba ją jeszcze raz przed wlaniem mleka rozmieszać. Garnek wstawić na mały ogień. Zawartość mieszać cały czas dużą drewnianą łyżką, do momentu gdy zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Czyli nie za gęstej, nie za rzadkiej - jak to budyń. Dodać łyżkę masła i połączyć z całością. Odstawić do ostygnięcia. Ostateczne przygotowanie: Na dno babeczek nałożyć odrobinę dżemu. Następnie kopiasto budyń. Na koniec udekorować owocami - najlepiej sezonowymi.
Jak podawać?
Delikatnie układamy na dużym talerzu. Powinny tak poleżeć 2-3 godz. Wtedy ciasto nieco zmięknie i będą się same rozpływać w ustach.
Uwagi:
Jeśli mamy do dyspozycji tylko duże owoce, kroimy je na mniejsze cząstki. Pierwsze wykonanie może sprawiać pewne trudności - zwłaszcza wyjmowanie z foremek, tak by się nie połamały dość kruche i delikatne babeczki. Dlatego podkreślam, że należy to robić, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Spokojnie i delikatnie. Jeśli nie mamy żadnych świeżych owoców, możemy je udekorować migdałami, orzechami lub czymkolwiek innym, co uznamy za równie smaczne. Żeby babeczki były bardziej kruche i rozpływające się w ustach, nie dodawaj całego jajka, lecz wyłącznie żółtko.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 30 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | kasmarta |