Składniki:
Puszka tuńczyka w kawałkach, szklanka makaronu orzo (czyli wyglądającego jak ryż), puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę, tuńczyka i posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy, dodajemy łyżkę majonezu i przyprawiamy pieprzem. W międzyczasie nastawiamy wodę na makaron, który gotujemy aż do miękkości w osolonej wodzie ok. 7-9 minut. Po tym czasie zalewamy go zimną wodą i mieszamy z łyżką oliwy. Ostudzony makaron wrzucamy do misy i dodajemy jeszcze łyżkę będź dwie majonezu. Ponownie dodajemy pieprzu i wstawiamy do lodówki, żeby sałatka się "przegryzła". Smacznego!
Potrzebne przybory:
miska, garnek, łyżka
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Lorelain |