Składniki:
Pierś kurczaka, paczka migdałów w płatkach, puszka ananasa, por lub seler naciowy, sól i pieprz, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzaną, suchą patelnię wysypujemy 1/2 paczki migdałów w płatkach i podpalamy je, aż nabiorą brązowego koloru. Wystarczy co jakiś czas poruszać patelnią, żeby opaliły się z obu stron. Kiedy będą gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia. Następnie kroimy pierś na kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju bez solenia jej. Kiedy kawałki kurczaka ostygną, należy dodać do nich całą puszkę ananasa również pokrojonego na kawałki, pokrojony por, sól i pieprz do smaku. Keczup mieszamy z majonezem i dodajemy do reszty składników i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec całą sałatkę posypujemy migdałami bądź możemy je dodać i wymieszać z resztą sałatki, ale naprawdę delikatnie, aby nie połamać ich za bardzo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | miia |