Składniki:
Ciasto: ½ kg mąki, 2 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 2 jajka, sól, olej. Farsz: masło, pieczarki, szynka (lub pierś kurczaka), ser. Sos: masło, 2 duże cebule, śmietana 12% słodka, kostki rosołowe drobiowe, tymianek.
Jak przyrządzić?
Usmażyć naleśniki, czyli wymieszać: 1/2 kg mąki, 2 szkl. mleka, 1 szkl. wody, 2 jajka i sól. Na maśle usmażyć pieczarki. Ser zetrzeć na tarce jak na pizzę. Szynkę pokroić w kostkę (jeśli robimy z piersi kurczaka, pokroić ją w kostkę i usmażyć). Tymi składnikami nafaszerować naleśniki, zwinąć je jak gołąbki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotować sos (składniki na ½ l 12% słodkiej śmietany, polecam zrobić go więcej). Na maśle podsmażyć 2 duże cebule pokrojone w kostkę, kiedy będą rumiane, wlać śmietanę, dodać 1,5 kostki rosołowej z kurczaka Knorr i tymianek wedle uznania - ok. 1 łyżki. Sos mieszać, musi zacząć gęstnieć. Częścią sosu polać naleśniki i zapiec je, a resztę sosu podać w sosjerce. Danie równie smaczne, jeśli zrobicie je z piersią kurczaka podsmażoną pokrojoną w kostkę zamiast szynki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | agnieszka.grecka |