Składniki:
Mięso wołowe na roladki, kapusta kiszona, grzyby suszone, kostka rosołowa, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso podzielić na porcje, porozbijać, posolić i popieprzyć. Odstawić do lodówki. Kapustę kiszoną odcisnąć i wrzucić do osolonej wody i zagotować. Grzyby suszone namoczyć na chwilę. Kiedy zmiękną, zmielić maszynką do mięsa z dużymi dziurkami. Zmielone grzyby i ostygniętą i przepłukaną kapustę wrzucić na patelnię i smażyć na oleju, ciągle mieszając, doprawić lekko solą i pieprzem. Po całkowitym odparowaniu wody pozostawić do ostygnięcia. Wychłodzony farsz należy spróbować i ewentualnie dodatkowo doprawić solą i pieprzem, ewentualnie wg uznania dodać cebulę i marchew drobno pokrojone do farszu i jeszcze raz podsmażyć i znów pozostawić do ostygnięcia. Mięso rozłożyć na stole, lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć farsz i rolować - spiąć wykałaczkami bądź obwiązać nićmi. Do głębokiego naczynia do smażenia nalać odrobinę oleju, podsmażyć roladki na złoto, podlać wodą i dodać kostkę rosołową. Poddusić do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, i wyciągnąć na talerz. Pozostałą część płynu na patelni jeszcze chwilę pogotować, zagęścić mąką. Wrzucić jeszcze na chwilę roladki do gotowego sosu.
Jak podawać?
Podawać z całymi ugotowanymi ziemniakami i jakąś surówką bądź z chlebem.
Uwagi:
Mięso wołowe można zastąpić schabem, wtedy czas duszenia jest krótszy, a dobór sałatek proponuje według uznania.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | boncza |