Składniki:
Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: krem karpatka Delecty w 5 min, 1/2 litra śmietany kremówki, 2 galaretki cytrynowe, pół szklanki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia i odstawić, z białek ubić pianę, dodać cukier, żółtka i mąki delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto podzielić na dwa placki i piec w temp. 170 st. C około 20 minut. Krem zrobić wg przepisu na opakowaniu, śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, galaretki rozpuścić w szklance wody. Śmietanę, krem i ostudzone galaretki połączyć ze sobą. Nasączone biszkopty przełożyć kremem. Ciasto udekorować polewą.
Potrzebne przybory:
Duża miska, ponieważ po zmieszaniu kremów z galaretką wychodzi tego dość sporo.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | __AZI__ |