Polędwica z masłem koperkowo-czosnkowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1,5 kg polędwicy wołowej, mały sos sojowo-grzybowy, pęczek koperku, pół kostki masła, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub olej do smażenia, sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Polędwicę kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i rozbijamy bardzo cienko. Każdy plaster solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do szklanej miseczki wlewamy na dno sos sojowo-grzybowy i cieniutko pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki powinny wystarczyć na całość, ale można oczywiście dodać więcej czosnku lub nie dodawać wcale - zależy, jak kto lubi) i wkładamy pierwszy plaster polędwicy, polewamy go sosem, dodajemy parę plasterków czosnku, przykrywamy następnym plastrem i powtarzamy tę czynność aż do wyczerpania zapasu polędwicy. Teraz czystymi rękami (radzę bez obrączek i pierścionków) mieszamy polędwicę tak długo, aż każdy plaster będzie idealnie pokryty sosem, czyli stanie się ciemnobrązowy. Po wymieszaniu układamy polędwicę jeszcze raz "porządnie" plasterek na plasterku, zakrywamy miskę folią przezroczystą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wypłukany i osuszony koperek kroimy lub rwiemy palcami (same "piórka"), dorzucamy 2 ząbki czosnku, pół kostki masła i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do maselniczki lub innego pojemniczka, w którym podamy masło koperkowe na stół, schładzamy. Plastry polędwicy (zdejmujemy czosnek) smażymy na bardzo gorącej oliwie lub oleju na dużym ogniu po 1 min z każdej strony i od razu podajemy na stół. Na każdym plastrze kładziemy wiórek masła koperkowego.

Potrzebne przybory:

deska do tłuczenia mięsa, szklana miska, łopatka do przewracania mięsa na patelni, folia spożywcza przezroczysta

Jak podawać?

Polędwica w ten sposób przyrządzona świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem. Jako dodatek proponuję zieloną sałatę z lekkim sosem. Podać na gorącym półmisku, osobno ziemniaki, sałata i masło koperkowe, by każdy mógł sobie dobierać wedle uznania podczas jedzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje12
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt80 zł
Autortaka se gałązka

Polędwica z masłem koperkowo-czosnkowym: Podobne przepisy

Polędwica z masłem koperkowo-czosnkowym: wypróbuj również

Jak zrobić masło ziołowe?

... , urozmaicaj swój dzień małymi niespodziankami. I nie przerażaj się: masło czosnkowe czy ziołowe są naprawdę proste w przygotowaniu. ... Znudziło ci się już zwykłe masło? Przeczytaj jak zrobić masło ziołowe. Taki „wynalazek” jest zdrowszy, bo ...

dawno temu

Chleb czosnkowy - jak go zrobić?

... Chleb czosnkowy to świetna przekąska na imprezę, ale także pomysł na kolację dla wszystkich, którym znudziły się zwykłe, tradycyjne, szare i nieciekawe kromki z wędliną i pomidorem. Właściwie ... do tego dania bardziej pasowałaby nazwa: kanapki ...

dawno temu

Grzanki czosnkowe

... Nie wiesz co zjeść na śniadanie? W końcu jest weekend, więc z jednej strony masz ochotę na coś wyjątkowego, ale z drugiej nie chcesz się przepracowywać. Grzanki czosnkowe to doskonałe kompromisowe rozwiązanie. ... rozwiązanie. Przygotuj: 6 ...

dawno temu

Zupa koperkowa

... odżywczej zupy. Świetnym sposobem na chociaż niewielkie odmienienie menu jest ugotowanie zupy koperkowej. Jej przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a wspaniały aromat, który zagości w całym domu, stanie ... się świetnym sposobem na ...

dawno temu

Ryba w sosie koperkowym

... Ryby znane są ze swoich szczególnych właściwości. Wspomagają rozwój dziecka i wzmacniają jego układ odpornościowy. Jak często przyrządzasz dania rybne dla swojego dziecka? Sprawdź, jak przyrządzić rybę w sosie koperkowym. ... rybę w sosie ...

dawno temu

Przepis na sos czosnkowy do pizzy

... Dla tych, którzy lubią aromatyczne, ale niezbyt ostre smaki jest łagodny, lekko kremowy sos czosnkowy. Do jakich potraw pasuje? Jak się robi sos czosnkowy? Zdradzamy sekret jego receptury i wachlarz jego zastosowań. Jak brzmi przepis na sos ...

dawno temu

Sałatka z sosem czosnkowym

... Zima to najlepsza pora roku na jedzenie czosnku, warto więc zrobić sobie sałatkę z sosem czosnkowym. To doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, no może nie na romantyczną kolację, zapach czosnku nie jest zbyt pociągający. Dostarcz swojemu ...

dawno temu

Łosoś w sosie koperkowym

... wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis, by stać się prawdziwym mistrzem kuchni! Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób na łososia w sosie koperkowym. To wyśmienite danie nie tylko na pewno ... dowiemy się, jak przygotować łososia w ...

dawno temu

Proszę masło, ale takie bez oleju

... Robiąc zakupy kilku dni temu w moim ulubionym, osiedlowym sklepiku, usłyszałam jak młody chłopak mówi do sprzedawczyni „Proszę Masło, ale takie bez oleju”. Sprzedawczyni z uśmiechem godnym Mona Lizy ... , podała mu spod lady zawiniątko w złotym ...

dawno temu

Masło orzechowe

... Masło orzechowe to ciekawe rozwiązanie, które pomaga uniknąć monotonni w przygotowywaniu ciagle tych samych kanapek z serem i wędliną. To smaczna i zdrowa przekąska, która dostarcza organizmowi ... wielu potrzebnych do prawidłowego ...

dawno temu

Pulpety w sosie koperkowym

... odświeżyć trochę swoją wiedzę na ich temat. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat pulpetów, a także poznasz przepis na wyśmienite klopsy w sosie koperkowym. ... odświeżyć trochę swoją wiedzę na ich temat. Przeczytaj poniższy ...

dawno temu

Zupa czosnkowa - przepis na zdrowie

... , że sprawdza się w tych wszystkich sytuacjach i wzmacnia naszą odporność. Oczywiście nie tak łatwo zmusić niektórych do zjedzenia tej aromatycznej przyprawy. Zwłaszcza czosnek dla dzieci to wcale nie żaden przysmak. Można go przemycić tylko w ...

dawno temu

Lin w sosie koperkowym

... Lin w sosie koperkowym smakuje wszystkim miłośnikom ryb. Jego mięso rzeczywiście cieszy podniebienie. Ten przepis każe nam najpierw odrobinę podpiec rybkę, a następnie dusić ją w śmietanie ... . Pokrój koperek, a czosnek przeciśnij przez praskę. ...

dawno temu

Zupa czosnkowa - idealna na zimę

...   Choć nie jestem koneserką czosnku i dotychczas zdarzało mi się z racji smaku go spożywać zwykle pod postacią sosu, to moje zdanie na jego temat zmieniło się, gdy spróbowałam zupy czosnkowej, więc postaram się przekonać do niej i Was. ... Choć ...

dawno temu

Masło czy margaryna?

... Zdania na temat tego co wybrać, a w zasadzie który produkt jest zdrowszy, wciąż są podzielone. Zarówno masło jak i margaryna posiadają swoje zalety i wady. O wyborze produktu powinny decydować wiek i stan naszego zdrowia. ... Zdania na temat ...

dawno temu

Masło kakaowe

... Masło kakaowe produkowane z ziaren drzewa kakaowego z powodzeniem stosowane jest do produkcji kosmetyków nawilżających do ciała, twarzy i włosów. ... Masło kakaowe produkowane z ziaren drzewa kakaowego z powodzeniem stosowane jest do produkcji ...

dawno temu

Zupa czosnkowa rodem z Hiszpanii

... Zupa czosnkowa to idealny posiłek na tę porę roku i na tę pogodę, kiedy bakterie i wirusy mnożą się jak zwariowane. Warto zabezpieczać się przed grypą w naturalny sposób – czosnek to doskonały antybiotyk. Natomiast czosnek w połączeniu z ...

dawno temu

Masło do ciała

... Ten rodzaj kosmetyku, choć przypomina balsam, cechuje się dużo lepszym wpływem na skórę. Zamknięte w pudełeczku z odkręcanym wieczkiem masło do pielęgnacji ciała o wiele lepiej zaopatruje skórę ... w cenne składniki odżywcze i redukuje nadmierne ...

dawno temu

Jak zrobić masło orzechowe?

... Twoje dziecko uwielbia ulicę sezamkową i nabrało ochoty na masło orzechowe? Zamiast biec do sklepu po słoiczek upragnionego kremu zróbcie własny. Wspólne gotowanie to dla dzieci prawdziwa frajda. Pozwól mu towarzyszyć ci w kuchni pamiętając o ...

dawno temu

Ciastka z masłem orzechowym

... Przepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym zachwyci całą twoją rodzinę. Idealnie skomponowane składniki sprawią, że nie poczujesz braku mąki. Owsiane smakołyki powstaną z produktów ... , które najprawdopodobniej posiadasz w ...

dawno temu

Powiązane Tematy