Składniki:
1,5 kg polędwicy wołowej, mały sos sojowo-grzybowy, pęczek koperku, pół kostki masła, 4 ząbki czosnku, oliwa z oliwek lub olej do smażenia, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Polędwicę kroimy na plastry grubości ok. 1 cm i rozbijamy bardzo cienko. Każdy plaster solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do szklanej miseczki wlewamy na dno sos sojowo-grzybowy i cieniutko pokrojony w plasterki czosnek (2 ząbki powinny wystarczyć na całość, ale można oczywiście dodać więcej czosnku lub nie dodawać wcale - zależy, jak kto lubi) i wkładamy pierwszy plaster polędwicy, polewamy go sosem, dodajemy parę plasterków czosnku, przykrywamy następnym plastrem i powtarzamy tę czynność aż do wyczerpania zapasu polędwicy. Teraz czystymi rękami (radzę bez obrączek i pierścionków) mieszamy polędwicę tak długo, aż każdy plaster będzie idealnie pokryty sosem, czyli stanie się ciemnobrązowy. Po wymieszaniu układamy polędwicę jeszcze raz "porządnie" plasterek na plasterku, zakrywamy miskę folią przezroczystą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wypłukany i osuszony koperek kroimy lub rwiemy palcami (same "piórka"), dorzucamy 2 ząbki czosnku, pół kostki masła i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do maselniczki lub innego pojemniczka, w którym podamy masło koperkowe na stół, schładzamy. Plastry polędwicy (zdejmujemy czosnek) smażymy na bardzo gorącej oliwie lub oleju na dużym ogniu po 1 min z każdej strony i od razu podajemy na stół. Na każdym plastrze kładziemy wiórek masła koperkowego.
Potrzebne przybory:
deska do tłuczenia mięsa, szklana miska, łopatka do przewracania mięsa na patelni, folia spożywcza przezroczysta
Jak podawać?
Polędwica w ten sposób przyrządzona świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub z pieczywem. Jako dodatek proponuję zieloną sałatę z lekkim sosem. Podać na gorącym półmisku, osobno ziemniaki, sałata i masło koperkowe, by każdy mógł sobie dobierać wedle uznania podczas jedzenia.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 80 zł |
Autor | taka se gałązka |