Składniki:
1 kg ziemniaków, 6 op. krojonego sera żółtego, 0,5 kg mięsa mielonego, 2 pomidory, 1 świeży ogórek, 1 cebula.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obieramy i gotujemy, mięso mielone przyprawiamy (sól, pieprz, czosnek granulowany, można dodać posiekaną cebulę), wyrzywa kroimy w plasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy (średnie na pół) i układamy na spodzie blachy. Blachę można posmarować tłuszczem. Na poukładane ziemniaki kładziemy plasterki sera, tak żeby przykrywały warstwę ziemniaków. Na ser kładziemy mięso, na mięso znowu ser i na ser pokrojone w plastry warzywa. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 min w temp. 200 stopni.
Jak podawać?
Zapiekankę można polać sosem, najlepiej pomidorowym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Autor | Ola |