Składniki:
2 litry mleka (wiejskiego), 1 litr kwaśnej śmietany (wiejskiej), 5 jaj, 1 kostka masła, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, paczka biszkoptów (do wyłożenia), 15 dag orzechów włoskich, gruszki (lub inne owoce z puszki), 2 galaretki (polecam ananasową lub gruszkową).
Jak przyrządzić?
Zagotować mleko. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wlać do gotującego się mleka. Poczekać, aż się ponownie zagotuje. Tak powstanie serek, który przecedzić przez gazę i ostudzić. Pozostawić, aby się odsączył. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce powstały serek i lekko ucierać. Na koniec dodać posiekane orzechy. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wylać masę serową i wstawić do lodówki. Na wierzchu ułożyć połówki gruszek i zalać tężejącą galaretką.
Uwagi:
Najlepiej, aby mleko i śmietana były wiejskie. Nie próbowałam robić ze sklepowej śmietany.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Penelopa |