Składniki:
4 jajka, 3 i 1/2 czubatej łyżki mąki pszennej, 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szklanki cukru pudru (może być 3/4, jeśli ktoś lubi mocno słodki), cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Całe jajka ubijamy w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Dodajemy cukier puder i waniliowy i ubijamy, aż masa zwiększy objętość dwukrotnie. Tę czynność najlepiej wykonywać mikserem. Masa powinna być ciepła, jeśli będzie zbyt gorąca, trzeba ją zdjąć z garnka. Po ubiciu stopniowo dodajemy mąkę, bardzo dokładnie mieszając łyżką (w tej fazie nie używamy miksera, bo biszkopt straci całą puszystość). Przelewamy do formy i pieczemy w temp. ok. 180 st. przez 50-60 min.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | urthona |