Składniki:
4 galaretki różnego smaku (różne kolory), 2 galaretki o tym samym smaku (na wierzch), 4 śnieżki, owoce według uznania.
Jak przyrządzić?
Każdą z 4 galaretek rozpuścić w jednej szklance wrzątku i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Do miksera wlać jedną szklankę zimnej galaretki i miksować, dodać opakowanie śnieżki, zmiksować, wstawić do lodówki na 15 min. Następnie do miksera wlać kolejną szklankę galaretki i ponownie zmiksować, dodać śnieżkę. Masę wlać delikatnie na pierwszą warstwę. Wstawić na chwilę do lodówki.Zrobić to samo z trzecią i czwartą szklanką galaretki i śnieżki. Każdą część wlewać delikatnie. Ułożyć owoce (truskawki, maliny, wiśnie, mandarynki czy też brzoskwinie). Zalać dwiema uprzednio rozpuszczonymi i ostudzonymi galaretkami (rozpuszczonymi w pół litra wody).
Uwagi:
Najlepiej zrobić w przezroczystej dużej misce, wygląda bardzo efektownie. Wierzch można polać roztopioną na parze gorzką czekoladą. Do każdej części można dodać np. rodzynki. Można też każdą część masy przełożyć biszkoptami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | LENCIA |