Składniki:
Ciasto: 70 dag mąki pszennej poznańskiej, 1 białko i 2 żółtka jajek, 1/3 kostki drożdży (30 g), trochę ciepłego mleka, sól, cukier, 2-3 małe ziemniaki, ciepła woda mineralna, oliwa z oliwek. Sos: przecier pomidorowy (najlepiej Pudliszki), czosnek, przyprawa do potraw włoskich, oregano, maggi i cukier. Dodatki dowolne.
Jak przyrządzić?
Stawiamy osoloną wodę na gazie i gotujemy w niej ziemniaki. Do dużej miski wbijamy jedno jajko, z drugiego tylko żółtko, dodajemy ciepłego mleka(pół filiżanki), dodajemy cukier, oliwę (2-3 łyżki) i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Dodajemy sól, ugotowane i rozbite na puree ziemniaki(ostudzone) i powoli mąkę (przesianą). Dodajemy po trochu wody i ugniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji, oprószamy mąką i wrzucamy z powrotem do miski. Zakrywamy szmatką i odkładamy do jakiegoś ciepłego miejsca (ja wstawiam do łazienki). Po 20 min, gdy ciasto ładnie wyrośnie, ugniatamy je jeszcze parę razy i rozciągamy lub wałkujemy do odpowiedniej grubości i wielkości. Przecier wlewamy do miseczki, dolewamy trochę ciepłej wody, cukier, maggi, czosnek, oregano i przyprawy włoskie do smaku. Rozprowadzamy po pizzy. Dodajemy składniki i pieczemy do zarumienienia.
Jak podawać?
Skropioną oliwą z oliwek.
Uwagi:
Dodatki dowolne, ja robię 2 warianty. Wariant I: tuńczyk z puszki, kukurydza z puszki, ser gouda, szynka, ananas z puszki, oregano, pieczarki(poszatkowane). Wariant II (mój ulubiony): kukurydza z puszki, polędwica wołowa pocięta na paseczki grubości ok. 0,5 cm, szynka wędzona, pieczarki poszatkowane, świeże pomidory pocięte na cienkie plasterki, ser gouda, trochę startego drobno parmezanu i sera pleśniowego. Ja robię jeszcze cheesy crust (ser w krawędziach pizzy). Pieczarki lepiej wsadzić na kilka minut do piekarnika przed posypaniem nimi pizzy, żeby trochę wyschły.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | bartłą |