Sos chili (hot sauce)

Przepis kulinarny

Składniki:

4 papryczki chili, 3 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, przecier pomidorowy - ok. 150 g, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak przyrządzić?

Papryczki, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze części, następnie gotujemy 20 minut na małym ogniu. Odlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy i całość mielimy mikserem do uzyskania konsystencji sosu. Dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Ewentualnie trochę śmietany, jeżeli jest za ostry.

Jak podawać?

Sos ostry. Polecam do przekąsek meksykańskich lub np. jako dip do chipsów - najlepiej nachos.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorRzuraff

Sos chili (hot sauce): Podobne przepisy

Sos chili (hot sauce): wypróbuj również

Powiązane Tematy