Chili – niepozorna papryczka
ALICJA • dawno temuPochodząca z Peru intensywnieczerwona paprykachili ma ostry smak. Ze względu na swoje walory smakowe stosowana jest głównie jako przyprawa.
Czy wiesz, że papryczka chili posiada liczne właściwości zdrowotne? Czy wiesz,
że pobudza wytwarzanie hormonów szczęścia?
Chili – właściwości
- Rozpuszcza zakrzepy.
- Udrażnia drogi oddechowe w przypadku kataru oraz przetyka zatkane zatoki. Rozrzedza śluz i działa wykrztuśnie.
- Może być stosowana w profilaktyce bronchitu i choroby płuc.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwutleniająco.
- To dobry składnik diety odchudzającej. Ostre przyprawy poprawiają przemianę materii, przyspieszając spalanie kalorii.
Kapsaicyna – naturalny środek przeciwbólowy
Za ostry smak przyprawy odpowiada kapsaicyna, której
przypisywane jest również działanie przeciwbólowe. Bywa pomocna w bólach
stawów.
Choroby wrzodowe a ostre przyprawy
Niektórzy uważają, że chili może uszkodzić ściany żołądka i
powodować wrzody żołądka i dwunastnicy. Profilaktycznie, osoby cierpiące na
chorobę wrzodową powinny wystrzegać się ostrych potraw podrażniających żołądek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze