Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka, 2 jabłka, 1 duża cebula, 1 puszka pomidorów (bez skórki, najlepiej od razu w kawałkach), curry (ok. 1 czubatej łyżeczki, w zależności od upodobań), ok. 3-5 łyżek przegotowanej wody.
Jak przyrządzić?
Umytą i oczyszczoną pierś kroimy w kostkę (ok. 3 x 3 cm) i odstawiamy. Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę (ok. 1 x 1 cm), oczyszczoną cebulę siekamy w kosteczkę. Pomidory z puszki, jeśli nie są w kawałkach, również kroimy w kostkę. Wstawiamy garnek na gaz. Wrzucamy jabłka, które podlewamy 3-5 łyżkami wody. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dorzucamy cebulę. Dusimy dotąd, aż jabłka całkiem się rozpadną, a cebula będzie miękka (pilnujemy i mieszamy, żeby nie przywierało, w ostateczności podlewamy łyżkami wody). Dorzucamy całą zawartość puszki pomidorów. Gdy potrawka będzie wrzeć, dosypujemy curry. Mieszamy i dusimy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Dokładamy kawałki kurczaka, tak aby były przykryte sosem. Gotujemy dotąd, aż kurczak będzie miękki i niesurowy w środku (warto sprawdzić, przekrawając jeden kawałek na pół).
Potrzebne przybory:
nóż, ewentualnie obieraczka, deska do krojenia, garnek
Jak podawać?
Z ryżem (można przyozdobić czymś zielonym).
Uwagi:
W wersjach bardziej "obfitych" można zeszklić cebulę na oleju przed dodaniem jej do jabłek, doprawiać potrawkę solą i innymi przyprawami - np. pikantnymi. Potrawa polecana wszystkim, którzy albo nie mają czasu na gotowanie, albo nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Nie polecana tym, którzy nie lubią "brejowatych" potraw.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | hellishbloodystorm |